Arkea ja juhlaa

Maanantaina Etiopiassa vietettiin mäsqäliä eli ristinjuhlaa. Tarina kertoo, että keisari Konstantinuksen äiti Helena meni Jerusalemiin etsimään Jeesuksen ristiä. Hänelle ilmoitettiin unessa, että jos hän sytyttäisi kokon, siitä nouseva savu johdattaisi hänet ristin luo. Tämän vuoksi mäsqälin viettoon liittyy kokkojen polttaminen. Minäkin juhlistin työkavereiden kanssa mäsqäliä kokon ympärillä. Kun kokko oli hieman madaltunut, siinä oli hyvä paistaa tikkuleipää.

kokko tikkuleipa

Ne, joilla on varaa, hankkivat juhlaa varten paljon lihaa. Mäsqälin aattona pihaamme ilmestyi lammas, joka mutusteli tyytyväisenä pensaan lehtiä. Vähän myöhemmin se teurastettiin samalla pihalla naapurin lasten seuratessa vierestä. Liha oli siis taatusti tuoretta.

lammas_puskassa teurastus

Lammasta yleisempiä vieraita pihallamme ovat kyyhkyset. Yleensä ne ovat kiltisti ulkosalla, mutta kerran yksi lensi avoimesta ovesta olohuoneeseeni. Taisimme molemmat säikähtää yhtä paljon. Onneksi lintu osasi itse ulos – jätettyään lattialle muiston itsestään.

kyyhkynen

Aloitin tiistaina kielikoulussa 4. kurssin, jonka myötä amharan opiskeluni siirtyi entistä itsenäisempään suuntaan. Kurssiin sisältyy mm. haastatteluja. Jo keskiviikkona ehdin tehdä elämäni ensimmäisen amharankielisen haastattelun – kysymykset suoraan paperista lukien tietysti. Haastattelu antoi mahdollisuuden tutustua paikalliseen työkaveriini, kun kyselin hänen elämänsä vaiheita.

Voit lukea lisää Etiopiasta Suuressa mukana -sivustolta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.