Monikielinen joulu

Blogissaan Sillä monikielinen poika on syntynyt teille M. Paul Lewis kuvailee Jeesuksen aikaisen maailman kielellistä tilannetta. Jeesuksen elinympäristössä puhuttiin useita eri kieliä eikä kielten kirjo ole hävinnyt nykymaailmastakaan. Omaan jouluuni kuului viisi kieltä:
1. Jo toisena adventtina pääsin laulamaan kauneimpia joululauluja suomeksi Addis Abeban kansainvälisessä luterilaisessa seurakunnassa. Vietin joulua Gidolessa suomalaisen kollegani Mirjamin kanssa.
2. Yövyin vierastalossa, jonka kirjahyllyssä suurin osa kirjoista oli norjaksi. Tiukan paikan tullen otin avukseni hyllystä löytyneen norja-englanti-sanakirjan.
3. Puhuin englantia niiden etiopialaisten ja ulkomaalaisten kanssa, jotka eivät (vielä) osanneet suomea mutta englantia kylläkin.
4. Lähes olematon amharani pääsi käyttöön muun yhteisen kielen puuttuessa. Jouluaattona yksi Mirjamin luo kokoontuneista vieraista luki jouluevankeliumin amharaksi.
5. Joulupäivänä Mirjamin luona laulettiin gidolen- eli diraitankielisiä joululauluja ja luettiin jouluevankeliumi diraitaksi. Minä kuuntelin sujuvasti. Onneksi Jumala ymmärtää näitä ja kaikkia muitakin kieliä. 🙂

Gidolen epäilemättä komein joulu"kuusi"

Gidolen epäilemättä komein joulu”kuusi”

6 kommenttia artikkeliin ”Monikielinen joulu

  1. Kuulostaa oikein mukavalta tavalta viettää ekaa joulu siellä Etiopiassa. Suomessa satoi ihana lumipeite, mutta nyt se uhkaavasti näyttää sulavan pois. Oikein hyvää uutta vuotta sinulle Anna! T:KH

  2. Siunausta sinulle, Anna, kotiutumiseen ja kielikouluun ja muutenkin koko uuteen vuoteen! Ensi jouluna sitten jo varmaan laulatkin sikäläisiä joululauluja amharaksi ja ehkä diraitaksikin ja ymmärrät myös ainakin suurin piirtein, mitä laulat.

    Lämpimin terveisin Heli

    • Kiitos, Heli, ja siunattua uutta vuotta! Pitääpä opetella lukemaan seuraavaan meikäläiseen jouluun mennessä, niin laulaminen sujuu paremmin. Ensi jouluksi, jota vietetään täällä ensi viikolla, en taida ihan ehtiä…

  3. On se vaan niin hienoa, että sä oot siellä nyt! Voimia ja järjissä pysymistä baabelin keskelle!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.